Maslinarstvo: Hercegovina bogatija za dvije uljare, godišnja proizvodnja maslinova ulja oko 380.000 lit.
![]() |
Braća Falak, Ilija lijevo i Toni desno, vlasnici nove čapljinske uljare |
Pred vratima je praktično dvomjesečni posao
u Hercegovini koji je u ravničarskom dijelu poput Ljubuškog polja, zamijenio
posao s branjem kukuruza, a riječ je o kampanji berbe i prerade maslina. Da je
to sve važniji i prisutniji posao potvrđuju riječi prof. dr. sc. Marka
Ivankovića direktora Federalnog agromediteranskog zavoda koji govoreći o
statusu maslinarstva u Hercegovini ističe:
Pričekati s berbom
„Prije 15 godina Hercegovina je imala samo
80 hektara pod maslinama, a sada na 643 hektara ima 147.000 stabala. Strateški
cilj je 1.000 hektara maslinika do 2030. godine“.
Činjenica da je godišnja proizvodnja
ulja oko 380.000 litara, svjedoči da je
riječ o vrlo ozbiljnom poslu. Osjećaju to i maslinari, kao i oni koji se kane
maslinarstvom baviti, jer maslina s brda silazi i u polja poput Višićke kasete
gdje se također počela saditi. Potvrda propulzivnosti ove grane poljoprivrede
je i nabavka novih uljara uz sedam postojećih samo na čapljinskom području tri
su nove, od kojih će dvije tvrtke „Regius“ d.o.o i tvrtke „Oliva“ d.o.o. biti u
pogonu već ove jeseni. Dakle, u predstojeću kampanju Hercegovina će startati sa
ukupno devet uljara – tri u Čapljini, po dvije u Ljubuškom i Stocu, te po jedna
u Mostaru i Neumu. Govoreći o stanju maslinicima
mr. sc. Aida Kohnić smatra da s berbom ne treba žuriti:
Slavko Ramljak - prinos će biti manji |
„Poslije obilnih kiša plodovi maslina su
puni vode, bilo bi dobro da iz vjetar doslovce ispuše i sunce stabilizira.
Prema stanju na terenu i iskustvu iz Hrvatske gdje su rano krenuli u berbu,
smatram da bi optimalni početak kampanje bilo oko polovice listopada. Iskustvo
od prošle godine kada je kampanja počela početkom listopada, nas uči da je
bolje malo sačekati nego žuriti“.
Što se uroda tiče čapljinski maslinar Slavko
Ramljak u čijem OPG-u je najstarija uljara, nije optimističan:
„Mislim da će prinosi biti nešto manji nego
prošle godine. Ja to govorim na osnovu stanja mojih maslinika, a slično govori
i većina maslinara koje susrećem. Bilo je problema tijekom vegetacije, najprije
s paunovim oko, čijem napadu je posebice bila izložena oblica, a kasnije s
dugim toplotnim udarom u lipnju. Ima i uboda muhe, što prošle godine nije bio
slučaj tako da mislim da će prinosi biti manji nego lani, ali zato za berbu
stižu novi maslinici pa očekujem da će ukupna proizvodnja ulja ipak nastaviti
rast.
Josip Matić Lolo |
Josip Matić Lolo iz Broćanca kod Neuma jedan
od najnagrađivanijih hercegovačkih maslinara, kaže da su prinosi šaroliki:
„Ja bih rekao da su prinosi od 0 do 5! Ima
maslinika gdje je bolest - paunovo oko, odradila svoje pa je prinos vrlo
skroman ili ga uopće nema, a ima i onih u kojima su grane slegle do zemlje.
Malo ima uboda mediteranske muhe pa te masline opadaju, znamo da takve masline
ne smiju u preradu. Lani uboda nije bilo pa samo se opustili, mada mislim da se
po tom pitanju mora poraditi kako bi unaprijedili zaštitu“, smatra Lolo.
Čapljinska tvrtka „Regius“ d. o. o., u
vlasništvu braće Ilije i Tonija Falaka ovih dana isprobala je montiranu uljaru
koja će ući u ovogodišnju kampanju prerade maslina.
Velika
investicija
„Nabavili smo stroj, čitavu liniju za
preradu maslina, oprema je iz Italije sve je inoks. Krenuli smo u tu priču jer
smo vidjeli da je ekspanzija maslinarstva u Hercegovini, ide se samo prema
gore, uzlanom potanjom, pa smo se odlučili za investiciju, a ujedno da damo
neku dodanu vrijednost i postojećim uljarama kao i samim maslinarima. Imamo i
svoje masline, a i masline unutar firme u kojoj radim. Obavili smo testiranje
zadovoljni smo radom, randmani nisu Bog zna kakvi, ali očekujem da će desetak
dana to biti u granicama očekivanja“, kazao je Toni Falak, inače agronom.
Braća Falak ne kriju da je riječ o velikoj
investiciji koja će obogatiti proizvodni asortiman tvrtke, te da će se vremenom
isplatiti.
Tekst: Dušan Musa (Večernji list)
Foto: Tihana Đevenica i D. Musa
Maslina u Gabeli zamijenila breskve |
Primjedbe
Objavi komentar