Čapljina: Protekla sezona za pčelare među najlošijima u Hercegovini u 50. godina
Pčelari vele postali su k'o pčele čim ne izlijeću oni su u kafani |
Za
kišovitih i prohladnih jutara čapljinski pčelari košnice zamjene zajedničkom
jutarnjom kavom. Kažu tamo se izjadaju ili pohvale, zavisno od raspoloženja i
stanja pčelinjih društava, a u toplijem dijelu godine posebice od unosa u
košnice. Iskoristili smo priliku za razgovor s trojicom od pet, šest
okupljanih, na temu prošle sezone, a ona se ove godine produžila do prve dekade
studenog:
Vremenski
uvjeti
„Pčelarstvo je isto kao poljoprivreda,
vezano je za vremenske uvjete. Što narod kaže intrada, sve zavisi od godine i vremenskih uvjeta. Ove godine
pamtimo sušu koju su pratile visoke temperature. Međutim, ipak se na mikro
lokacijama uhvatilo nešto meda. Vrcanja je bilo, ali godina je bila baš
siromašna. Mogu reći da su svi koji su vrcali dobro prošli s obzirom na
prilike. Sada je zimsko mirovanje, za to smo pripremili pčele i čekamo
proljeće“, kaže Marinko Merdžan, pčelar iz Bivoljeg brda kod Čapljine opisujući
za pčelare već proteklu sezonu, te na upit - gdje je bilo to „nešto“, a gdje su
paše iznevjerile, nastavlja:
-Hercegovina je podbacila apsolutno, rijetki
su vrcali. Odavde smo otišli s pet, šest kilograma unosa, na nekim lokacijama
nije ni to bilo. Gore u Glamoču, u planinskim dijelovima, sve je zavisilo od
mjesta, negdje je bilo deset, petnaest kila po košnici, negdje šest, sedam.
Unos meda zavisi od mnogo faktora, od recimo, blizina šume, osojne ili prisojne
strane, položaja pčelinjaka, sve utječe na prinose, na medenje biljaka. Visoke
temperature isuše nektar, treba to pratiti. Uz rubove šume neke biljke su
uvijek u dobroj kondiciji pa se bolje meda uhvati. Došlo je takvo vrijeme da detalji
puno utječu na medonosnu pašu“, kaže Meddžan te zaključuje:
Prošla sezona je bila iznimna, takva bude u
prosjeku jedna u osam, devet godina. U odnosu na prošlu godinu ova sezona je
podbacila osamdeset posto. Ove sezone stjecajem okolnosti vozio sam samo u
Glamoč, u Posavinu nisam stigao zbog obveza u povrtlarstvu.
Zbog suhog nektara pčele nisu imale dovoljno posla |
S njim se slaže Ivo Matić iz čapljinskih Grabovina,
koji ističe:
„Protekla sezona je bila loša, stariji kažu
da u proteklih pedesetak godina nije bilo lošije. U Hercegovini je bila suša i prohladno
vrijeme, tako da pčela proljetos nije imala baš ništa, morali smo je hraniti.
Nakon toga otišli smo u Bosnu gdje je dala negdje 15 do 20 kila, po košnici, pa
su tako pčele imale za sebi i nešto da pčelar pokrije troškove. I to je bio
problem, takva je bila godina.
-Čuli smo da ste vi povratkom u Hercegovinu,
ipak izvukli sezonu?
-I to se dogodi, odavno nije bila ovakva
jesen, na vrijem su pale obile kiše, pa je područje uz Dalmaciju imalo unosa. Broćanac,
gdje sam rođen, otvoren je prema moru pa su radili su vrijesak i planika, pčele
su donijela 10 – 15 kila po košnici! Pčela se fino oporavila, pa je bilo i za
drugo vrcanje.
Tko se selio pčele taj je i vrcao |
Ivica Kozina iz Struga opisujući proteklu
sezonu za nju nema lijepih riječi:
„Sezona je što se tiče Hercegovine, bila baš
loša, paša je izostala. Na to je utjecao niz faktora, a najviše klimatske
promjene i sa njima povezane oscilacije u temperaturama. Mi pčelari imamo
digitalne vage koje pokazuju unose, na pojedinim lokacijama, kad sam vidio
kakvo je stanje otišao sam u Posavinu, na bagrem. Bagrem je nešto medio,
iskoristio sam tih desetak dana, tako da sam imao meda od bagrema. Kasnije sam
vozio u Glamoč, gore je livada solidno radila tako da je bilo nešto na livadi i
na vrijesku, pa sam imao dva vrcanja. Međutim, ovo je bila baš loša godina što
se tiče Hercegovine, ali uz neke informacije i praćenje gdje medi, šta medi, to
sam uspio iskoristiti na najbolji mogući
način. To što su moje pčele stigle nektar posljedica je danonoćnog rada i
seljenja za pašom.
Nema problema s plasmanom
-Kod nas baš i ne cijene bagremov med, međutim logika upućuje da bi on u ovom trenutku mogao biti ekološki najčistiji?
-Bagremov med je kvalitetan, naši ljudi zbog
boje, svjetliji je med, nisu na njega navikli, a trebali bi. Nema nikakvih
tretiranja gdje mi gonimo, tu su ogromne bagremove šume, taj med uvijek na
ocjenjivanju ponese zlatnu medalju. Zaista, nema nikakvih primjesa, nema ništa,
nema tu ni vozila, ni onečišćivača koji bi mogli utjecati na kvalitetu
nektara“, kaže gospodin Kozina te zaključujući dodaje:
„Sve u svemu ovo je bila loša godina“.
Kad to kažu sugovornici misle i na kolege
koji nisu imali selenja košnica ili su zbog slabog unosa imali problema sa
zdravstvenim stanjem pčela. Kad je riječ
o plasmanu jednodušno su ustvrdili: „Nema problema s plasmanom tko ima uredan i
kvalitetan med, kupci prepoznaju kvalitetu“.
Tekst i foto: Dušan Musa (Večernji list)
Naravno, nikakvo preuzimanje tekstova i slika ne dolazi u obzir, jedino to mogu New York Times, Le Monde i poslovni suradnici!
Ivo Matić je zbog dobrih prinosa prošle godine pčelama svirao |
...a bratu mu Martin linđu igrao |
Primjedbe
Objavi komentar