Muke po maslinarima - Urod dobar, masline krasne, ali niski randmani
Slavko Ramljak: S berbom treba pričekati |
Ranije nego obično u Hercegovini je počela
berba maslina. S obzirom da su ove godine ranije dozrijevalo povrće, voće, pa grožđa
na prvu, to nije nikakvo iznenađenje. Vizualno masline uz prometnice su više
nego dobro rodile. Sezonu prerade maslina otvorila je uljara OPG „Ramljak“ u
Tasovčićima kod Čapljine, čiji vlasnik Slavko Ramljak govoreći o prvim
dojmovima kaže:
„Bilo je dosta upita kad ćemo otvoriti, hoćemo
li cijeli dan raditi, te masline su počele zreti, opadaju i slično, onda smo mi sve
pripremili i počeli s preradom prvog dana u listopadu, nepuna dva tjedna prije
uobičajenog roka. Za sada nema većih količina, donese ljudi koji imaju manje
maslina, drugi zovu raspituju se – kad šta, kad će brati i tako… Moj im je
savjet da sačekaju, gledajući do sada masline koje donose ljudi su jedre,
čvrste, pune, krupne, jedini problem je što u njima nema ulja. Jednostavno nema
ulja! Randman ulja, odnosno postotak ulja je samo 7 do 11 posto. Ranijih godina
prva branja su davala 10 – 12 posto. Gledao sam emisiju za poljoprivrednike hrvatske
televizije bio je na prilog iz istre i oni se žale na slabe randmane“, kaže
gospodin Ramljak, te na upit što bi tomu mogao biti razlog, nastavlja:
Plodovi krasni, ali slabo ulja |
„Teško je to objasniti. Grožđe se bralo
ranije, voće je prispjelo ranije, pa smo mislili da će i maslina, zato su ljudi
zvali, međutim izgleda da će maslina dospjeti kasnije od uobičajenog vremena.
Što bi moglo biti razlog, nisam stručnjak da to mogu točno reći, moja
pretpostavka je ta da su razlog klimatske promjene. Osmi mjesec, kolovoz, je
bio vruć, vreo, a to je bilo vrijeme kada maslina stvara ulje, kad je punila
plod. Imali su ljudi navodnjavanje kao što i ja imam, ali to očito nije
pomagalo, jer kako izgleda maslina nije radila. Sada su pale silne kiše maslina
se napila vode i evo, ljudi kad
donesu nema ulja. Meni je žao, ja svakome kažem nemoj brati, sačekaj, sačekaj
bar nekoliko dana sa vjetrom, bura bi nam dobro došla nekih tri četiri dana, to
bi bilo super, izvukla bi malo tu vlagu iz njih. Jednostavno u maslinama je
puno vode, a malo ulja. Masline nikad bolje nisu izgledale, ali nema ulja. Nema!
-Kako je situacija s vašim maslinama?
-Kao i obično ja morao prvi brati, da sve
prođe kroz strojeve, da se svaka cjevčica, svaki dio postrojenja popuni uljem.
Za prvu turu ne mogu reći koliko je bacila jer dio ulja ostaje u mašinama, ali
drugu turu sam mogao točno ocijeniti, jer je bilo spremno sve, randman nije bio
ni devet posto. Međutim, ja nastavljam brati, ne mogu čekati, jer kasnije kad
budu gužve, neću stići svoje obrati. Nastavljam brati, ako nađem berače.
Rodile čak i mlade masline |
-Je li i to problem?
-Veliku problem, tko hoće raditi negdje
radi, tko neće sjedi u kafiću ili bilo gdje, sad je na nama da se snalazimo
kako znamo. Zovem prijatelje znaju li nekoga tko hoće raditi, jednostavno tu
smo vezanih ruku. Čak se i dobro plati, desetak maraka po sati i topli obrok,
dakle kuhana hrana, platimo i prijevoz…
-Urod?
-Urod je bolji nego lani, možda za nijansu
slabiji nego 2022. godine, osim toga pristižu i nove masline, novi nasadi, puno
se posadilo mladih maslina zadnjih godina i svake godine sve više i više.
Potražnja je tolika da se ne može proizvesti određenih sorti kolika je tražnja.
Imamo i kod sorti zanimljivih promjena istarska bjelica slovi kao kasna sorta,
a leccino za ranu, najranija sorta, međutim sad se i to mijenja, već je sazrela
istarska bjelica, leccino nije. Ove promjene vremena su izgleda zbunile i
biljke“, kaže gospodin Ramljak, te potencira:
„Jedva čekam da se stvari malo promjene, da
se randmani poprave da bi mogli raditi, ovako na ovaj način, mi je stvarno
nezgodno raditi, ja cijelo jutro na mobitel pričam ljudima da ne beru. Ovih
dana kreću i neke druge uljare, pa ćemo vidjeti kako će biti kod njih.
Uglavnom, moj savjet je trenutno još ne brati.“
Maslinari se pribojavaju rekordne berbe i polupraznih kanistera |
S obzirom na dojmove o urodu i dospijevanju
novih nasada koji se iz godine u godinu povećavaju za desetke hektara,
količinski ovo će biti rekordna godina po urodu maslina. Koliko će ulja
maslinari dobiti to je već drugo pitanje.
Tekst i foto: Dušan Musa
Robert Jakiša - stručnjak i za berbu i za preradu |
Naravno, nikakvo preuzimanje tekstova i slika ne dolazi u obzir, jedino to mogu New York Times Le Monde i poslovni suradnici!
Primjedbe
Objavi komentar