Prve kiše u klimatološkoj jeseni su pale, ali: ovo je bila teška godina, puno se robe bacilo, a najviše prodalo po - mraku
Hilmo Krehić - sve uranilo, a cijene pale |
S kišom odahnuli su proizvođači, a bit će
koristi i za kupce bio bi kratki siže učinka prvih kiša klimatološke jeseni. Proizvođači
će odahnuti jer će im kiše i pad temperatura, omogućiti normalan uzgoj različitih
kultura što je tijekom višemjesečne suše bilo skopčano s nizom poteškoća. Kupci
će odahnuti jer manje problema u proizvodnji povrtlarskih kultura uz
kvalitetnije plodove donijet će i niže cijene. Međutim, to je ono što će biti,
a kako je bilo u proteklih devet mjeseci tekuće godine na burzi povrća i voća u
Tasovčićima kod Čapljine, govori Hilmo Krehić, stalni prodavač iz Ljubuškog:
Za male proizvođače problem su trgovački centri
„Kleto lani, pravo da kažem. Narod je puno
sadio više nego lani, a tu se prevario. Nije bilo dobro. Vazda kažemo – kleto
lani, ali treba lanjsku godinu dobro uokvirit i čuvat je za sva vremena! Puno
se robe posadilo, a puno se i bacilo. Ovo je bila teška godina, krumpir je bio
pedeset posto jeftiniji nego lani, kupusa se najviše bacilo, a lani je iša' k'o
lud. Ove godine se puno zaoralo, tako i zelene salate, pa blitve, sve se to
zaoravalo i bacalo, džaba bilo, a sad se recimo salata traži. To je suština.
-Što je po vama uzrok tomu?
-Ja mislim veliki trgovački centi koji
kupuju, uvoze, robu šleperima. Uz to nema ni naroda, a narod nema ni para. Sad
se roba kupuje danas za danas, malo je onih koji kupuju za više dana. To je
tako, sad je recimo kupus od 0,60 do 0,90 KM, proljetos ga nitko nije htio.
Cijena zavisi od tražnje, ima ga odsvaklen, iz Bosne se dogoni. Čim ga amo
dogone, znači gore nema prolaza. Na žalost je tako. Sto dana je suše bilo, puno
je to, zadnja opća kiša je pala 3. lipnja i sad ova 9. rujna.
Nema gužve veletržnica u ranim jutarnjim satima |
-Mi smo logično mislili - sto dana suše je
smanjilo proizvodnju i podiglo cijene?
-Varamo se svi, ovo je neobična godina, ne
znam što će i kako će biti, ali treba ići dalje. Prije je ovdje bilo radnika za
istovar i utovar robe, sad nema nikoga. Vremena su turbulentna, šta će biti to
vam nitko ne bi mogao reći, ali idemo dalje.
-Znamo da ste ranoranilac ovdje na
veletržnici, kada dolazite?
-Dvadeset do dva, svako božje jutro ja samo
ovdje dvadeset do dva. Namirimo robu, ljudi ostave auta vani kupe robu, kad se
otvori pijaca u četiri sata, natovare i doviđenja. Kupci nisu samo iz Čapljine,
nego iz Mostara, Širokog, Duvna, Livno, Trebinja, Bileće, Ljubinja, Gacka...
-Odakle je ovo sezone bilo najviše kupaca?
-Pravo da kažem Republika Srpska, Trebinje,
Bileća, Ljubinje…, oni su ove sezone u trendu.
Rujan krizni mjesec
-Sarajevo, Zenica…?
-Ništa, nema ih pola, ne može on doći, treba
mu najmanje 500 maraka goriva, ne može on solo ovamo doći ako nije naručena
roba. Dođe, nema ništa. Može svako doći na pijacu poslije devet sati, nema ni
kupaca ni prodavača. Možda to izgleda šaljivo, ali prodaje se zaista samo po
mraku. Kupci iz Hercegovine uzimaju robu i razvoze tako da se za sat, dva nađe
na malim pijacama ili na štandovima uz prometnice. Tako je to ovoga ljeta, a i nije moglo drugačije – šta ćeš ti na ovom
asfaltu na + 40, koliko je bilo iz dana u dan. Roba se brzo kvari, narodu
vruće, čim se svane mogli smo kući. Kažem, nije šala, pare su se uzimale mrakom.
Godina je uranila najmanje 15 dana što se po meni negativno odrazilo i na
proizvodnju i na prodaju“. Konstatira gospodin Krehić.
Pedeset posto u sezoni bila je je niža cijena krumpira |
Hoće li se obilne padaline imati odraza na
trenutačne cijene teško je reći, uglavnom proizvođači i stalni prodavači na
veletržnici u Tasovčićima rujan zbog troškova oko opremanja djece u školu drže
kriznim mjesecom. Trenutačno su primjerice rajčice i paprike, naravno na veliko
1,5 do 3,0 KM, zavisno od sorte i kvalitete, krumpiri su 0,6 do 1,0 KM, crveni
luk 0,8 do 1,5, paprike roge 1,5 do 2,5, kelj 1,5 do 2,0 KM… Od svih
povrtlarskih kultura postojan je samo bijeli luk koji se cijeni od 5 refuza pa
do 10 KM vijenci. Na cijeni su i svježe smokve 5 do 7 KM, suhe su 6 do 8 KM,
grožđe 1,5 do 3,0, a šljive 1,3 do 2,0 itd.
Tekst i foto: D. Musa (Večernji list)
Na cijeni su svježe smokve |
Naravno, nikakvo preuzimanje tekstova i slika ne dolazi u obzir, jedino to mogu New York Times i Le Monde!
Primjedbe
Objavi komentar