Blidinje - Stojan (73), jedan je od posljednjih majstora za slamarice: Teško je, ali nema tko raditi
| Dotjerivanje krovne konstrukcije |
Slamarice, kuće pokrivene slamom, od nekada
sveprisutnih postale su pravi rariteti u Hercegovini. Slučaj je htio da na
području Polja ispod Čvrsnice, na lokalitetu Donji Badnji naiđemo na jedno
takvo zdanje na koje je upravo s jedne strane postavljen novi krov. Štoviše
zatekli smo i Stojana Perku iz Sutine kod Rakitna, majstora za slamnate krovove
kako obavlja glazuru na krovu prostrane kuće. Nakon uobičajenog upoznavanja i
upita je li baš on majstor za krovove, Stojan poče priču:
Stojan - dok sam bio mlađi hodao sam krovom k'o po ledini
„To sam ja radio dok sam malo mlađi bio, a
sad je to za starijeg čovjeka jako teško, jer drću noge, ruke i sve to. To bi sad
trebao mlad čovjek raditi, recimo od svojih 35 do 40 godina. To je rađa za take
ljude, dok sam bio u tim godinama ja sam po ovakvim kućama 'odao k'o i po
ledini kad se pokrivala i kad su na nju pritisci stavljani, znaš, šta ti ja imam
drugo pripovidit.
| Još predstoji pritiscima i slamom učvrstiti vrh krova |
-Da krenemo redom, najprije treba posijat
žito, koja je slama najbolja?
-E, ovo je, mi je zovemo zimica, a tamo po
svijetu i pravilno se zove raž. Ona je najbolja. Ima i 'šenica, ali je ona
kratka, znaš, onda bi trebalo kad čovjek lata ili štrika (učvršćuje ručice
krova za nosivu motku), primjera radi, gušće kad je kraća slama. Kad je duža
mogu šire late bit“, obrazlaže Stojan pa nastavlja objašnjavati pripremu ručica
-Žito treba sada u ujesen posijati da zimus
raste i sve do lita kad se žanje. Za taj posao ukupe se žetalice koje to znaju,
primjerice starije žene, nji' nema više, mlađarija ne zna, ali to nije škola, u
to nije ni'ko išao u školu, za to treba samo volja i 'oću. U mene ima unuk
jedan četrnaest mu je godina, užet će danas tristo ručica, a nijedna žena ni
prije nije mogla uraditi toliko, a ni danas. Vidiš šta ga je did naučio.
| Još predstoji pritiscima i slamom učvrstiti vrh krova |
-Unuk se ubacio na djeda, je li vam drago što on to zna?
-Tako se kaže. Ja sam rekao - sinko moj
znadni, Bože daj da ti ne trebadne. Nije to teško, ali treba znat. Ako stabljike
žita tegliš ravno rukom i srpom, onda ih čupaš iz zemlje, nego treba nageti preko
srpa i onda se žanje da valja. Sve ima svoje kako i zašto.
-Kad se žanje žito za krova?
-Rećemo, sad se klima promijenila i sve se
promijenilo, dosad se to radilo pred Veliku Gospu, polovicom osmog, a sada sam je
počeo prije Ilindana.
-Kuća je velika, tko je užeo toliko ručica
(rukohvat, rukovet žitarica nap. a.)?
-Kuća je duga 15 metara, a žetalica je bilo,
šta ću vam ja reći, nije bila ni jedna prava žetalica. Ja sam žeo, najstariji 73
godine, još dva čovjeka, moj sin i još jedna čovjek iz Mostara, mi smo glavni
bili. Sedamnaestero je nas bilo kad smo to radili, ali kažem ti, to je
počupalo, nije složilo kako treba, pa smo to zeru popravljali, ali dobro.
-Žetva je prva faza, što ide dalje?
-Kad se žito požanje, onda se zavežu ručice,
složi se po deset ručica u smotak i onda se suši dva dana ako je lijepo vrijeme
i tri dana. Onda se tu prostre, nekad je to bilo guvno, žuljalo se kosom,
pometeš drvenim metlama, pometeš lijepo i na tom se mlatilo. Danas je to druga
priča, danas se to mlati na ceradi od šlepera ili kupiš 4 x 4 ceradu, prostreš
na njivi, di god žanješ tu mlatiš. I to malo izrediš, osuši se i smelje i
dobiva se ražov kruh. To je crni zdrav kruh za krvnu sliku i stari su govorili.
| Izgled još nedovršene krovne konstrukcije |
-Kako je mlatiti ručice, treba li i tu
tehnike?
-Kaže se mlatiti, tu treba isto znat
mlatiti. Prije mlaćenje ručice se sadiju u plastove, bude tako nediljak dana da
malo uzori i posle kad bude lijepo vrijeme, nekad na guvno, a danas na ceradu,
okolo toga zadiju se jedni koci i lige se stave i ona se na to stavli da se
ugrije, pa je onda zgodnije mlatit. Da bi se mlatilo stave se ukoso starinska
vrata ili veća daska i dva bloka, onda opet dva bloka da ne odmiraju vrata,
onda mlatiš tako ne znaš ili si pametan ili manit ne znaš šta bi ti rekao.
Mlatiš dok žito ne ispadne.
U Svetom Martinu na Muri djeluje tvrtka za izgradnju slamnatih krovova
Kad se omlati onda je najbolje da s stopi,
kiša da padne na ti krov i onda će on iznicat i miševi tu nemaju što tražiti.
-I kad se omlati, ručice čekaju ugradnju?
-Pošivat ne možeš kad je vruće i kad je
suho, tare se i lomi krov, ne možeš ga nikako vratiti. Treba krov biti malo
mek. Lakše je u jesen, a ne možeš naći ni ljudi za ovaj posao, nema tko, naša
sam neke didove kao i ja pa smo to uradili.
| Ostatak krova za popravke |
Na kraju nam Stojan reče da nije vidio
sličnu kuću s krovom, u Poljima. Veli da neka „'ko to radit“. Zanimljivo, u
Svetom Martinu na Muri, u Hrvatskoj, postoji tvrtka koja se bavi pokrivanjem
krovova slamom, proizvodnjom slame za pokrov…
Tekst i foto: Dušan Musa (Večernji list)
| Slamarica jedinstvena na Poljima |
Primjedbe
Objavi komentar