Čapljina: Na veletržnici u Tasovčićima kupus za zimnicu unatoč rastu troškova, jeftiniji nego lani

 

Za ljubitelje kiselih paprika nema zime, ponuda je i kvalitetna i obilna

  Nakon posjeta čapljinskoj veletržnici u Tasovčićima ostaje dojam da je neočekivano zahlađenje početkom listopada zbunilo i proizvođače i potrošače. Zbog snijega koji pada u okruženju proizvođači se pribojavaju ranog mraza, a potrošači, izgleda, kalkuliraju razmišljajući da bi najhladniji početak listopada u tekućem mileniju mogao ići njima u korist, odnosno spustiti cijene povrća, pa i voća poput grožđa, šljiva… 

                                                       Veći urod kupusa

   Da ta računica nije bez osnova potvrđuje cijena kupusa za zimnicu koji je za dvadesetak feniga po kilogramu jeftiniji nego lani. Zašto, pojasnio je Ivica Kuridža, prodavač:

   „Cijenu kupusa za zimnicu diktira cijena svježeg kupusa koja je niža nego nekoliko proteklih godina. Zašto, ponuda je veća čemu je doprinijela relativno visoka prošlogodišnja cijena u ovo doba, pa se više sadilo, a i kišoviti kolovoz koji je povećao prinose, pa kupusa ima na sve strane. To je za nas koji sadimo kupus za kiseljenje sorte bravo, nepovoljno, troškovi su rasli, a mi moramo u startu za dvadesetak feniga spustiti cijenu. Kupus za kiseljenje u glavicama je 1,00 KM, dok je rezani 1,30 KM“.

Ivica Kuridža na štandu

   Tako je to s kupusom koji se za potrošnju trenutačno cijeni od 0,40 do 0,70 KM. Uz cijene kupusa ima i drugih zanimljivosti poput krumpira čiji je raspon cijene neuobičajen od 0,7 do 1,5 KM koliko se cijeni brdski južnohercegovački. Uz njemački koji je ove godine poranio, a cijeni se oko 1,10 KM, u ponudi je banjalučki, te planinski – nevesinjski, glamočki…, koji se tek ovih dana vadi. Uvozni crveni luk tzv. kapula, iz Austrije stabilizirao je cijenu tog povrća na 1,5 do 2,00 KM. Ne znamo što je po srijedi, ali cijena lista peršina i celera je niža nego prije desetak godina 3,00 – 4,00 KM za kilogram.

Prvi domaći kivi na štandu

   Od povrća za zimnicu uz kupus nude se paprike roge 1,50 – 2,50 KM, zatim sitni krastavci tzv. kornišoni 4,00 – 4,50 KM, zelene rajčice 1,50 KM, patlidžani 1,00 – 1,30 KM, cikla i mrkva su 1,00 – 1,40 KM, brokula 3,50 KM, kišoviti kolovoz i rujan spustili su cijenu mahuna na 2,00 – 3,00 KM za kilogram. Šljive za pekmez su 1,80 – 2,20, a drenjine 4,00 KM itd. Naravno, navedene cijene su na veliko jer se na veletržnici ne prodaje na kilograme, a vještiji kupci mogu ih i spustiti itd.

Na etiketi austrijski luk

   Najznačajnije povrtlarske kulture imaju također veći raspon cijena, pa se tako rajčice nude za 1,50 do 2,50 KM, domaća kavada je 3,00 – 3,50 KM, paprike su od 1,00 – 1,50 tzv. američke, dok je domaće sjeme 1,50 do 3,00 KM. Naravno, domaće sjeme žestoko tuče uvozni češnjak. Uvozni uglavnom kineski, cijeni se 8,00 KM, dok domaćeg saransaka nema ispod 10 KM, a u vijencima dostiže 15 KM za kilogram.

                                                                  Kivi, smokve...

   Od voća primijetili smo uredno sortiran kivi čija je cijena u startu oko 2,00 KM, svježe smokve su 4 – 5 KM, a sušene 8 – 12 KM. Mandarine „iz Neretve“ kako to južni Hercegovci kažu su oko 1,30 KM, šipci 2,00 – 2,50 KM, bostan 1,50 – 2,00 KM, grožđe 2,00 do 3,00 KM za kilogram. Nakon razgledanja ostao je dojam da će se ulaskom listopada u uobičajene temperature cijene i voća i povrća nivelirati, dojam je u priloge potrošače.

Tekst i foto: D. Musa

Mandarine "iz Neretve"


Primjedbe