Grožđe iznimne kvalitete, urod jako dobar, a ima ga i tko brati. Vina sve traženija.
![]() |
Berači u akciji |
![]() |
Grožđe u košu za muljanje |
„Počeli smo početkom rujna, grožđe je izuzetno kvalitetno, a zadovoljno smo i s prinosom. Počeli smo s berbom nekih internacionalnih sorti poput chardonnaya, suvignoe blanca, pinot noira, a nastavili berbom žilavke koja će ukupno trajati pet do šest dana. Nakon žilavke prelazimo na crveno grožđe - blatinu, trnjak, merlot, cabernet suvignone i alicantea. Još jednom ističem da smo jako zadovoljni urodom! Bilo je malo poteškoća u petom mjesecu, jedna što naš narod kaže krupa (tuča), ali smo to uspješno prebrodili. Ono što je također vrlo bitno – nema truleži, grožđe je zdravo“, naglašava direktor Gagro, pa konstatira.
U kampanji je i direktor Marin Gagro koji dovozi hladnjače s grožđem |
„Relativno povoljne bile su vremenske
prilike tijekom ljeta, nakon velikih kiša sada samo želimo lijepo vrijeme kako
bi za petnaestak dana završili kampanju. Imamo svojih oko 40 hektara vinograda,
a u kooperaciju s partnerskom firmom "Agroherc" iz Čapljine još 30 hektara za berbu.
Treba reći da ove godine nije bilo većih problema sa zaštitom, bez
pretjerivanja mogu reći da nam je grožđe fantastično“.
Radna snaga
Direktor Gagro ističe da nemaju ni poteškoća s
radnom snagom
„Pošto dugi niz godina Vinarija ima dobre
odnose s beračima, koji su iz naše regije – Čapljina, Stolac i Istočna
Hercegovina, nemamo problema s radnom
snagom. Kada počne berba, ljudi se odazovu, mi uredno platimo, tako je to iz
godine u godinu u ovoj Vinariji.
Kvaliteta neupitna grožđe samo što ne govori |
Zdravka Palameta, enologinja vinarije na
Domanovićima, na upit o sastavu, odnosu šećera i kiselina u grožđu što je bitno za kvalitetu vina, konstatira:
„Šećeri u žilavci koju trenutačno beremo na
Bogoševcu, su 20,5, pred nama još nekoliko dana berbe ove sorte mislim da
će konačni prosjek biti oko 21 – 21,5. Što se tiče kiselina one se kreću oko
5,67, na nekim položajima ima čak i šest, a ispod 5,50 nema nigdje. To je vrlo
povoljno za kvalitetu grožđa, a time i vina. Što se tiče kiseline za naše
područje Hercegovine, naši Hercegovci vole kiseline do 5,5, maksimalno 6,0. To
su južnjačka vina kojima ne treba mineralna sve preko toga je puno za njih. Grožđe
pravilno zrije ima dovoljno vlažnosti, ima dovoljno sunca, kako šećeri rastu
kiseline ne padaju drastično nego polako. Sada samo gledamo da nas kiša ne zateče i da se berba odradi
kako treba.
![]() |
Na 32 stupnja treba i zaštita od sunca |
-Od žilavke pravite i pjenušac Domano, je li
ta berba obavljena?
-Jesmo, sad smo to ostavili kao zadnju berbu,
položaj oko vinarije na Domanovićima. Tu je duboka zemlja, šećeri još uvijek
nisu dostigli tih 83 eksela da bi se radio pjenušac, sačekat ćemo i to ćemo
odraditi kao zadnju žilavku koja je ove godine za berbu.
Svi u kampanji
S obzirom da su se nekako poklopili dolazak
hladnjače s grožđem i kamiona za utovar vina, logično da smo na kraju direktora
Marina Gagru pitali smo gdje se vina s Dubrava plasiraju?
![]() |
Istovar grožđa u vinariji |
„Vina plasiramo po cijeloj Bosni i
Hercegovini, izvozimo u Hrvatsku, Njemačku, Austriju, Srbiju i Crnu Goru. Jako
mi je drago kao i drugim vinarima iz BiH, da su naše autohtone sorte – žilavka,
blatina i trnjak, sve traženije na inozemnom tržištu. Izvoz naše vinarije,
raste koliko znam slično je i kod kolega – vinara, koje kontaktiramo.
Trenutačno su u trendu bijela vina, a najveća je potražnja za žilavkom. Time
ćemo se voditi prilikom podizanja novih nasada.
Uz vodećeg proizvođača vina na Dubravskoj
visoravni, u kampanji su i male vinarije kao i obiteljska gospodarstva.
Zaključci su slični – grožđe je dobro rodilo, kvaliteta je vrhunska. Valja reći
da se Vinarija „Domanica“ d. o. o. priprema za veliki poduhvat, sadnju čak 30
hektara vinograda na lokalitetu Jasoča na stolačkom području, ali to je druga
priča, sada je u žiži trganje, kako Hercegovci zovu berbu grožđa.
Tekst: D. Musa
Foto: Brigita Raguž, Matea Pavlović i Dušan Musa
![]() |
Dobro grožđe jamči i vrhunsku žilavku |
Primjedbe
Objavi komentar