 |
Časna sestra Dajana Dujmović s gostima |
U proteklih tridesetak godina prisustvovali
smo raznim skupovima na temu poljoprivrede, međutim otvaranje kušaonice
maslinovog ulja u Samostanu školskih sestra franjevki „Krista Kralja“ u
Potocima kod Mostara bio je poseban događaj. Iz obraćanja nazočnih na tom skupu
koji je usuđujemo se reći bio puno više od svečanosti, isijavala je predanost
zemlji, predanost radu, predanost proizvodnji zdrave hrane… Ukratko cilj je da
ovdašnji „mali“ čovjek iznađe svoj put kojim bi u znoju lica svoga mogao
osigurati egzistenciju ne tražeći tuđe zemlje i kontinente.
Proizvodnja, proizvodnja, rad, zdravo,
zeleno…
I časne sestra franjevke – Dajana Dujmović i
Franka Bagarić i gosti iz Italije Stefanija Vazzaccaro iz talijanske Agencije
za razvojnu suradnju (AICS) sa sjedištem u Tirani, zatim Fabricio Contente iz Mediteranskog agronomskog instituta u
Bariju i Mladen Todorović koordinator projekta o zelenoj proizvodnji zdrave
hrane u BiH (Green Healthy), bili su na istom fonu – proizvodnja, proizvodnja,
rad, zdravo, zeleno, sukladno sa zemljom i prirodom. Tako je sestra Franka
Bagarić naglasila da je zemljište za samostan „darovano za proizvodnju
poljoprivrednih proizvoda“. U tu svrhu 1913. godine otvorena je i Kuća mira
(„Paxa Hause“).
 |
Časna Franka Bagarić - proizvodnja zdrave hrane imperativ |
Ističući da je jedan od razloga trenutačnog
stanja u poljoprivredi što se ta djelatnost „omalovažava“ časna sestra Dajana
Dujmović je naglasila da je njihov cilj „vratiti dostojanstvo radu na zemlji!“,
te proizvodnja hrane „koja ne uništava prirodu nego s njom surađuje“. Po njenom
mišljenju to je način da se ne samo zadrže, nego i „vrate ljudi“ u krajeve iz
kojih su otišli. Obje časne sestre kao i voditeljica programa sestra Dominika
Anić, zahvalile su se na pomoći Ministarstvu vanjskih poslova i međunarodnu
suradnju Italije, talijanskoj Agenciji za razvojnu suradnju, Mediteranskom agronomskom
institutu iz Barija, Mladenu Todoroviću koordinatoru projekta Vlada Italije
„Green&Healthy, federalnom Agromediteranskom zavodu iz Mostara i njegovom
direktoru Marku Ivankoviću.
 |
Stefanija Vazzaccaro - nastavit ćemo započetu misiju |
U tonu poštivanja zemlje i rada nastavili su
i gosti iz Italije Stefanija Vazzaccaro iz talijanske Agencije za razvojnu
suradnju (AICS) sa sjedištem u Tirani, naglasila je: „Mi smo prijatelji ove
zemlje, prijatelji ljudi koji žive u ovoj zemlji, u tom smislu započetu misiju
ćemo i nastaviti“. Fabricio Contente iz Mediteranskog agronomskog instituta u
Bariju u uvodu je s ponosom konstatirao „Ja sam sin poljoprivrednog
proizvođača!“ Contente je podsjetio da je podrška Instituta iz Barija bh.
poljoprivredi započela 2018. godine projektima iz fitosanitarnog sektora, te
podcrtao:
 |
Fabricio Contente |
„Naš je cilj stvaranje nove vrijednosti u
malim lokalnim zajednicama. Želimo stvorit ambijent u kojem će ljudi u ovoj
zemlji posebice mali, marginalizirani dobiti svoju šansu da kvalitetnije i
prosperitetnije žive“.
 |
Gosti razgledaju kušaonicu |
Mladen Todorović koordinatoru projekta Vlada
Italije „Green&Healthy, na početku svog izlaganja kazao je da je cilj
projekta „zelena proizvodnja hrane u BiH“, te iznio frapantan podatak da
„organska proizvodnja u BiH manja od 1 (jedan) posto, dok organska proizvodnja
u Italiji prelazi 20 posto ukupne poljoprivredne proizvodnje. Todorović je
iznio i podatak da je Kuća mira u Potocima „prvi inovativni centar u BiH, a
predviđeno ih je ukupno sedam“. Todorović je zatim dodao: „Ovo mjesto, Kuća
mira, u Potocima treba postati mjesto
okupljanja, prezentacije i učenja, a cilj je proizvodnja zdrave hrane“. Uz navedene institucije iz Italije Todorović
je zahvalio i talijanskom veleposlanstvu u Sarajevu.
Kušaonice od samostana u Potocima i
manastira Tvrdoš do zapadne Hercegovine
Zanimljivo, sadržajno i sugestivno
okupljanje u samostanu časnih sestara u Potocima, njegov službeni dio završen
je vođenom degustacijom maslinovih ulja. Taj dio programa vodio je dr. sc. Miro
Barbarić iz federalnog Agromediteranskog zavoda u Mostaru. Nakon toga slijedio
je neslužbeni dio tijekom kojega su okupljeni uz utiske iz dojmljivog ambijenta
Kuće mira, pričali o maslinarstvu i problemima „malih ljudi“ u proizvodnji.
 |
Dr. sc. Miro Barbarić predvodio degustaciju maslinovih ulja
|
Inače, kušaonica maslinovih ulja u Potocima
sjeverna je točka u maslinarstvu Hercegovine, na jugoistočnom kraku bit će to manastir
Tvrdoš kod Trebinja, dok na jugozapadnom još nije definirano, hoće li to biti
Ljubuški ili neka zapadnija desetinacija primjerice Grude ili čak Posušje gdje
su na nadmorskoj visini 600 – 800 metara iznad razine mora po riječima Marka Ivankovića
direktora federalnog Agromediteranskog zavoda, također sade masline.
Tekst: Dušan Musa
Foto: Zlatko Vrankić i Dušan Musa
Naravno, nikakvo preuzimanje tekstova i slika ne dolazi u obzir, jedino to mogu New York Times, Le Monde i poslovni suradnici.
 |
Dio samostanskog maslinika
|
 |
Časna Dominika Anić vodila sadržajan program |
 |
Dosipanje ulja kušačima |
 |
Ulja u kušaonici |
 |
Prof. dr. sc. Marko Ivanković daje izjavu |
 |
Mladen Todorović voditelj projekta "Green Healthy BiH" |
 |
Kolegica Ana Buntić |
 |
Kušaonicu krase i rukotvorine |
 |
Dio samostanskog ambijenta |
Primjedbe
Objavi komentar