Poruka sa otvaranja prve kušaonice maslinovog ulja u BiH: Vratiti dostojanstvo radu na zemlji!

 

Časna sestra Dajana Dujmović s gostima

   U proteklih tridesetak godina prisustvovali smo raznim skupovima na temu poljoprivrede, međutim otvaranje kušaonice maslinovog ulja u Samostanu školskih sestra franjevki „Krista Kralja“ u Potocima kod Mostara bio je poseban događaj. Iz obraćanja nazočnih na tom skupu koji je usuđujemo se reći bio puno više od svečanosti, isijavala je predanost zemlji, predanost radu, predanost proizvodnji zdrave hrane… Ukratko cilj je da ovdašnji „mali“ čovjek iznađe svoj put kojim bi u znoju lica svoga mogao osigurati egzistenciju ne tražeći tuđe zemlje i kontinente.

                            Proizvodnja, proizvodnja, rad, zdravo, zeleno…

   I časne sestra franjevke – Dajana Dujmović i Franka Bagarić i gosti iz Italije Stefanija Vazzaccaro iz talijanske Agencije za razvojnu suradnju (AICS) sa sjedištem u Tirani, zatim Fabricio Contente  iz Mediteranskog agronomskog instituta u Bariju i Mladen Todorović koordinator projekta o zelenoj proizvodnji zdrave hrane u BiH (Green Healthy), bili su na istom fonu – proizvodnja, proizvodnja, rad, zdravo, zeleno, sukladno sa zemljom i prirodom. Tako je sestra Franka Bagarić naglasila da je zemljište za samostan „darovano za proizvodnju poljoprivrednih proizvoda“. U tu svrhu 1913. godine otvorena je i Kuća mira („Paxa Hause“).

Časna Franka Bagarić - proizvodnja zdrave hrane imperativ

   Ističući da je jedan od razloga trenutačnog stanja u poljoprivredi što se ta djelatnost „omalovažava“ časna sestra Dajana Dujmović je naglasila da je njihov cilj „vratiti dostojanstvo radu na zemlji!“, te proizvodnja hrane „koja ne uništava prirodu nego s njom surađuje“. Po njenom mišljenju to je način da se ne samo zadrže, nego i „vrate ljudi“ u krajeve iz kojih su otišli. Obje časne sestre kao i voditeljica programa sestra Dominika Anić, zahvalile su se na pomoći Ministarstvu vanjskih poslova i međunarodnu suradnju Italije, talijanskoj Agenciji za razvojnu suradnju, Mediteranskom agronomskom institutu iz Barija, Mladenu Todoroviću koordinatoru projekta Vlada Italije „Green&Healthy, federalnom Agromediteranskom zavodu iz Mostara i njegovom direktoru Marku Ivankoviću.

Stefanija Vazzaccaro - nastavit ćemo započetu misiju

   U tonu poštivanja zemlje i rada nastavili su i gosti iz Italije Stefanija Vazzaccaro iz talijanske Agencije za razvojnu suradnju (AICS) sa sjedištem u Tirani, naglasila je: „Mi smo prijatelji ove zemlje, prijatelji ljudi koji žive u ovoj zemlji, u tom smislu započetu misiju ćemo i nastaviti“. Fabricio Contente iz Mediteranskog agronomskog instituta u Bariju u uvodu je s ponosom konstatirao „Ja sam sin poljoprivrednog proizvođača!“ Contente je podsjetio da je podrška Instituta iz Barija bh. poljoprivredi započela 2018. godine projektima iz fitosanitarnog sektora, te podcrtao:

Fabricio Contente

   „Naš je cilj stvaranje nove vrijednosti u malim lokalnim zajednicama. Želimo stvorit ambijent u kojem će ljudi u ovoj zemlji posebice mali, marginalizirani dobiti svoju šansu da kvalitetnije i prosperitetnije žive“.

Gosti razgledaju kušaonicu

   Mladen Todorović koordinatoru projekta Vlada Italije „Green&Healthy, na početku svog izlaganja kazao je da je cilj projekta „zelena proizvodnja hrane u BiH“, te iznio frapantan podatak da „organska proizvodnja u BiH manja od 1 (jedan) posto, dok organska proizvodnja u Italiji prelazi 20 posto ukupne poljoprivredne proizvodnje. Todorović je iznio i podatak da je Kuća mira u Potocima „prvi inovativni centar u BiH, a predviđeno ih je ukupno sedam“. Todorović je zatim dodao: „Ovo mjesto, Kuća mira, u Potocima  treba postati mjesto okupljanja, prezentacije i učenja, a cilj je proizvodnja zdrave hrane“.  Uz navedene institucije iz Italije Todorović je zahvalio i talijanskom veleposlanstvu u Sarajevu.

        Kušaonice od samostana u Potocima i manastira Tvrdoš do zapadne Hercegovine

   Zanimljivo, sadržajno i sugestivno okupljanje u samostanu časnih sestara u Potocima, njegov službeni dio završen je vođenom degustacijom maslinovih ulja. Taj dio programa vodio je dr. sc. Miro Barbarić iz federalnog Agromediteranskog zavoda u Mostaru. Nakon toga slijedio je neslužbeni dio tijekom kojega su okupljeni uz utiske iz dojmljivog ambijenta Kuće mira, pričali o maslinarstvu i problemima „malih ljudi“ u proizvodnji.

Dr. sc. Miro Barbarić predvodio degustaciju maslinovih ulja

   Inače, kušaonica maslinovih ulja u Potocima sjeverna je točka u maslinarstvu Hercegovine, na jugoistočnom kraku bit će to manastir Tvrdoš kod Trebinja, dok na jugozapadnom još nije definirano, hoće li to biti Ljubuški ili neka zapadnija desetinacija primjerice Grude ili čak Posušje gdje su na nadmorskoj visini 600 – 800 metara iznad razine mora po riječima Marka Ivankovića direktora federalnog Agromediteranskog zavoda, također sade masline. 

Tekst: Dušan Musa

Foto: Zlatko Vrankić i Dušan Musa

Naravno, nikakvo preuzimanje tekstova i slika ne dolazi u obzir, jedino to mogu New York Times, Le Monde i poslovni suradnici.

Dio samostanskog maslinika

Časna Dominika Anić vodila sadržajan program

Dosipanje ulja kušačima

Ulja u kušaonici

Prof. dr. sc. Marko Ivanković daje izjavu

Mladen Todorović voditelj projekta "Green Healthy BiH"

Kolegica Ana Buntić

Kušaonicu krase i rukotvorine

Dio samostanskog ambijenta

Primjedbe