Na veletržnici u Tasovčićima: Stigao i komorač, a od korone potražnja za presadnicama udvostručena!
Pero Spajić - Samo da kiše stanu... |
Vanjski dio veletržnice u Tasovčićima u naoko mrtvom zimskom dijelu godine ima svoje junake. To su prodavači drva, stajskog gnojiva i druge u poljoprivredi potrebne robe, ima i prodavača sira, a skoro cijele godine tu je i par prodavača presadnica povrća i voća, a ovoga puta uočili smo i ljekovitog bilja. Uz dvojicu upornih s toplijim danima pojavit će se još pet, šest prodavača presadnica, ali udarni dvojac je tu.
„Ja sam ove godine s prodajom krenuo 1.
veljače, kaže Pero Spajić iz Struga kod Čapljine, u tom ranom dijelu sezone nudim
pretežito zelen – različite kupusnjače, zelenu salatu, peršin, blitvu, raštiku,
ali i rane kavade (rajčice), domaće sjeme, paprike, krastavce... Kupuju proizvođači
ranog povrća, ali i ljudi koji u okućnicama imaju manje plastenike“, veli Pero,
dok je Mirko Proleta na veletržnice s presadnicama prisutan od veljače pa sve
do studenog konstatira:
„Tu sam već dvadesetak godina, prodaja je
uglavnom na malo. Radeći ovaj posao vremenom sam uvidio da su presadnice
tražene tijekom cijele godine. Počeo sam u rano proljeće, pa produžio na ranu
jesen, a onda spojio skoro cijelu godinu. Kupaca ima u svom razdobljima, a
najviše u proljeće i ranu jesen“, zaključuje Mirko koji je sa stolačkih
Dubrava.
Mirko Poleta - Proizvodnja presadnica je cjelogodišnji posao |
Dok
gospodin Mirko nastavlja s doručkom uz opasku „sve je domaće“ ljubazno nudi da
mu se pridružimo, razgovor nastavljamo s Perom, koji govoreći o proizvodnji
presadnica naglašava:
„Prodaja je krenula čim sam izišao, glavatog
kupusa i raštike, a nikada kao ove godine krenuli su paprike i paradajz u
plastenike, kažem k'o nikad. Dosta ljudi kupuje na malo, ali ima i onih koji
sade na veliko, ne boje se leda. Ljudi kupe po dvajes, trijes komada paprika,
paradajza, krastavaca. Sada prodajem rane sorte. To je povrće koje bi trebalo
dozrjeti u petom mjesecu. Hoće ljudi da imaju svoje.
-Od kud vam komorač, do sada ga nismo viđali
u ponudi, ima li za to kupaca?
-Komorač je, kažu, dobar za čaj, neko
stavlja u salatu, čujem od ljudi da je dobar i za grčeve i probavu, kao čaj. Prve
godine ga sijem, ali nisam se nadao da će ovako ići. Iz zafrkancije sam ga posijao,
a onda se začudio, ima kupaca, čak pitaju ima li još, najviše kupuju ovi iz
Mostara i Jablanice. Slučajno sam kupujući druga sjemena, vidio i to, pa velim
da proban, kad tamo ljudi traže. Ja sam se iznenadio“, kaže Pero koji
presadnice komorača prodaje po cijeni od 0,50 KM, te dodaje:
Presadnice komorača i kukuruza sećerca |
„Sve sam ja 'izbacio' osim bostana i
lubenica, nastavlja Pero. Imam krastavac, ljuticu papriku, domaću papriku.
Ljutica je domaća starinska paprika, to je moje sjeme kao i domaći paradajz i
paprika. Ja ostavljam svoje sjeme, to nema kupiti“, kaže Pero, te na opasku da
prodavači presadnica zadnjih godina rasprodaju sve što nude, nastavlja:
„Jest, nakon korone se sadi više nego duplo,
više nego duplo. Ja tu radim osamnaest godina, više nego duplo se povećala
tražnja. Manje je naroda, ali sadi se više nego što sam mogao zamisliti. Ne
znam razlog, mislim da je to slabija
kvaliteta uvozne robe, ne može ona konkurirati našim domaćim sjemenima, po
okusu“, zaključuje Pero, te daje i savjet kupcima:
Presadnice peršina, blitve i celera |
„Ja bih ljudima preporučio da još sačekaju
sa sadnjom vani. Meni je da prodam, ali mislim da treba sačekati još koji dan
sa sadnjom na otvorenom“.
Tekst i foto: Dušan Musa (Večernji list)
Naravno, nikakvo preuzimanje tekstova i slika ne dolazi u obzir, jedino to mogu New York Times, Le Monde i poslovni suradnici!
Raštika i različite vrste kupusa |
U ponudi i sjemenski krumpir |
Mirko i Pero savjetuju - ne žuriti sa sadnjom na otvorenom |
Primjedbe
Objavi komentar