Na veletržnici u Tasovčićima: Stigao i komorač, a od korone potražnja za presadnicama udvostručena!

Pero Spajić - Samo da kiše stanu...

   Vanjski dio veletržnice u Tasovčićima u naoko mrtvom zimskom dijelu godine ima svoje junake. To su prodavači drva, stajskog gnojiva i druge u poljoprivredi potrebne robe, ima i prodavača sira, a skoro cijele godine tu je i par prodavača presadnica povrća i voća, a ovoga puta uočili smo i ljekovitog bilja. Uz dvojicu upornih s toplijim danima pojavit će se još pet, šest prodavača presadnica, ali udarni dvojac je tu.

   „Ja sam ove godine s prodajom krenuo 1. veljače, kaže Pero Spajić iz Struga kod Čapljine, u tom ranom dijelu sezone nudim pretežito zelen – različite kupusnjače, zelenu salatu, peršin, blitvu, raštiku, ali i rane kavade (rajčice), domaće sjeme, paprike, krastavce... Kupuju proizvođači ranog povrća, ali i ljudi koji u okućnicama imaju manje plastenike“, veli Pero, dok je Mirko Proleta na veletržnice s presadnicama prisutan od veljače pa sve do studenog konstatira:

   „Tu sam već dvadesetak godina, prodaja je uglavnom na malo. Radeći ovaj posao vremenom sam uvidio da su presadnice tražene tijekom cijele godine. Počeo sam u rano proljeće, pa produžio na ranu jesen, a onda spojio skoro cijelu godinu. Kupaca ima u svom razdobljima, a najviše u proljeće i ranu jesen“, zaključuje Mirko koji je sa stolačkih Dubrava.

Mirko Poleta - Proizvodnja presadnica je cjelogodišnji posao

   Dok gospodin Mirko nastavlja s doručkom uz opasku „sve je domaće“ ljubazno nudi da mu se pridružimo, razgovor nastavljamo s Perom, koji govoreći o proizvodnji presadnica naglašava:

   „Prodaja je krenula čim sam izišao, glavatog kupusa i raštike, a nikada kao ove godine krenuli su paprike i paradajz u plastenike, kažem k'o nikad. Dosta ljudi kupuje na malo, ali ima i onih koji sade na veliko, ne boje se leda. Ljudi kupe po dvajes, trijes komada paprika, paradajza, krastavaca. Sada prodajem rane sorte. To je povrće koje bi trebalo dozrjeti u petom mjesecu. Hoće ljudi da imaju svoje.

   -Od kud vam komorač, do sada ga nismo viđali u ponudi, ima li za to kupaca?

   -Komorač je, kažu, dobar za čaj, neko stavlja u salatu, čujem od ljudi da je dobar i za grčeve i probavu, kao čaj. Prve godine ga sijem, ali nisam se nadao da će ovako ići. Iz zafrkancije sam ga posijao, a onda se začudio, ima kupaca, čak pitaju ima li još, najviše kupuju ovi iz Mostara i Jablanice. Slučajno sam kupujući druga sjemena, vidio i to, pa velim da proban, kad tamo ljudi traže. Ja sam se iznenadio“, kaže Pero koji presadnice komorača prodaje po cijeni od 0,50 KM, te dodaje:

Presadnice komorača i kukuruza sećerca

    „Sve sam ja 'izbacio' osim bostana i lubenica, nastavlja Pero. Imam krastavac, ljuticu papriku, domaću papriku. Ljutica je domaća starinska paprika, to je moje sjeme kao i domaći paradajz i paprika. Ja ostavljam svoje sjeme, to nema kupiti“, kaže Pero, te na opasku da prodavači presadnica zadnjih godina rasprodaju sve što nude, nastavlja:

   „Jest, nakon korone se sadi više nego duplo, više nego duplo. Ja tu radim osamnaest godina, više nego duplo se povećala tražnja. Manje je naroda, ali sadi se više nego što sam mogao zamisliti. Ne znam razlog, mislim da je to  slabija kvaliteta uvozne robe, ne može ona konkurirati našim domaćim sjemenima, po okusu“, zaključuje Pero, te daje i savjet kupcima:

Presadnice peršina, blitve i celera

   „Ja bih ljudima preporučio da još sačekaju sa sadnjom vani. Meni je da prodam, ali mislim da treba sačekati još koji dan sa sadnjom na otvorenom“.

   Od zbog obećavajućeg početka sezone od raspoloženog dvojca, smo doznali i cijene. Uz komorač koji se cijeni 0,50 KM istu cijenu imaju kavade (rajčice), kako ih južni Hercegovci zovu, te paprike od domaćeg sjemena. Presadnice od sortnih sjemena poput rajčica sorte optima su 0,70. Presadnice raštike su 0,20 do 0,25, salata na veliko je 0,10, a na malo 0,15 KM, presadnice blitve, peršina, celera su 0,20 KM. Kupusnjače – kupus, brokula, cvjetača, prokulice su 0,30 KM, cvekla je 0,15 do 0,20, krastavci 0,60 KM za komad itd.

Tekst i foto: Dušan Musa (Večernji list)

Naravno, nikakvo preuzimanje tekstova i slika ne dolazi u obzir, jedino to mogu New York Times, Le Monde i poslovni suradnici!

Raštika i različite vrste kupusa

U ponudi i sjemenski krumpir

Mirko i Pero savjetuju - ne žuriti sa sadnjom na otvorenom


Primjedbe