Ni šipci nisu što su bili, valja mijenjati sortiment slatkih, a saditi divlje šipke!
Šipci - zdravi i ukusni, ali proizvodnja mala |
Na osnovu vizualnog dojma šipak u Hercegovini nije dobio ubrzanje kao ostale dvije tipično mediteranske kulture smoka, a posebice masline. U vidokrugu je malo novih plantažnih nasada šipka dok su primjerice, nasadi maslina manje i veće površine, na svakom koraku. Na temu šipka nedavno je bilo više riječi na 14. po redu radionici „Šipak“ u organizaciji federalnog Agromediteranskog zavoda u Mostaru. Agronom Mario Leko, pomoćnik direktora govoreći o svrsi tih radionica naglašava:
„Glavni cilj radionica je promocija razvoja,
odnosno proširenja uzgoja kulture šipka za koju mi držimo da je izuzetno bitna
kako s poljoprivrednog aspekta tako i sa aspekta pozitivnog učinka na ljudsko
zdravlje. Mislim da skoro svaka kuća u Hercegovini, u okućnici, ima šipak,
međutim mi agronomi kada govorimo o šipku mislimo na poluintenzivni ili
intenzivni uzgoj. Imamo nekoliko nasada za primjer kao što su nasad tvrtke „Nar
Garden“ u Stocu, i nasad tvrtke „AgroHerc organic agriculture“ u Gabeli, ali
to su primjeri koji će nadamo se potaknuti i druge“.
Knjiga o šipku
U sklopu radionice dr. sc. Amela Medar
predstavila je dvije knjige od kojih se jedna zove upravo „Šipak“, a druga
„Fosfor u tlima Hercegovine“. Govoreći o knjizi posvećenoj Šipku autorica je
kazala
„Knjiga je namijenjena široj javnosti, kada
sam je pisala htjela da bude dovoljno razumljiva ljudima koji žele podizati
nasade šipka, znači to su voćari. Pisana je vrlo jednostavnim prihvatljivim
jezikom, ona je u suštini stručno-naučno štivo koje na fakultetima mogu koristiti studenti, zatim učenici, kao i svi
ljudi koji žele saznati više o uzgoju
šipka i njegovim karakteristikama. Smatram da naši ljudi ne koriste dovoljno
plod šipka jer sve komponente ploda šipka su iskoristive. Bacaju se sjemenke,
baca se kora, a sve to nalazi primjenu i u farmaceutskoj i u zdravstvenoj
industriji. Može se koristiti i u domaćinstvu ukoliko ljudi to malo bolje
prouče i istraže.“
Prvi ovogodišnji šipci na čapljinskoj veletržnici |
Mr Aida Kohnić iz čapljinske tvrtke
„Dušica“, kada je o šipku riječ, posebice naglašava:
„Smatram
da je šipak samo za strpljive ljude, znači nema ništa slučajno nema brzih
instant rezultata, trebamo se potruditi barem četiri do pet godina da dobijemo
prvi rod. To uključuje jednu dublju analizu. Analizu - hoćemo li saditi ili ne,
zatim pedološku analizu zemljišta, odabir sortimenta. Zatim treba uraditi sve
što treba u agrotehnici tako da bi u četvrtoj, petoj godini taj naš šipak došao
na rod“, kazala je mr. Kohnić, pa razložila:
„Što se tiče sortimenta moram naglasiti da sa starim sortimentom nismo zadovoljni – barski, sladun, glavaš, konjski zub... To jesu sve naše starinske i stare sorte, ali one jednostavno gube bitku pred nastupom novih obećavajućih sorti kao što je wonderfull. Svi mi i agronomi, i proizvođači moramo biti na jednoj strani, moramo biti u jednom timu da zajedno i dobro radimo pa da se možemo nadati dobrim rezultatima.
„Što se tiče dragulja Hercegovine, divljeg
šipka on je trenutačno uglavnom u preradi iz njega izvlačimo sok, koji je
najviše cijenjen. Ima izuzetnu nutritivnu i zdravstvenu vrijednost, da ga Bog da
ima malo više u plantažnom uzgoju, onda bi bilo i više koristi. Može se prodati
odlično ljudi ga otkupljuju. Neko ga bere na svojim vlastitim posjedima, a neko
pokraj puteva, ide u brda…“, kazala je mr. Kohnić, te zaključila:
„Šipak je nepravedno zanemaren, prerađivačka
industrija može od njega imati mnogo koristi.“
Zbog suše divlji šipci nisu mogli ni dozrjeti |
Žarko Šimović, ing agr. govoreći o sadnji divljeg šipka u Hercegovini, kaže:
„Divlji šipak je dosta rasprostranjen na južnom dijelu Hercegovine. Mali je broj plantaža pod nasadima divljeg šipka, ali bi se to uskoro moglo promijeniti, jer je divlji šipak jako zahvalna voćka daje velike prinose i velike količine soka koji je jako bogat vitaminima najviše C vitaminom. Iz toga razloga mogao bi se povećati broj nasada. Tu država može dosta učiniti kroz poticaje, kao i mi agronom stručnim savjetima.
Divlji šipak izvor zdravlja
Što se tiče nas, iz tvrtke Agro Herc
organik, imamo u posjedu plantažu sa oko 6000 sadnica u Gabeli, kod Čapljine.
Najstariji nasadi stari su dvije i pol godine, ove godine očekujemo prvi ured i
jako veliku količinu plodova, Očekujemo i obilan urod i veće količine soka.
Divlji šipak je dosta otporniji nego druge kulture, mi smo naš šipak
navodnjavali, zato je i dao veliku količinu plodova. Inače, sadnice smo uzimali
iz okruženja iz divljine, tako da ne sumnjamo u kvalitetu.“
Trenutačna cijena divljeg šipka na
čapljinskoj veletržnici u Tasovčićima je 1,0 – 1,3 KM za kilogram i dobro se
prodaje. Što se tiče tvrtke Agro Herc organic na oko 140 hektara u gabeli ima
oko 1.000.000 sadnica smilja, 100.000 sadnica lavande, blizu 10.000 sadnica
masline, 6000 sadnica šipka i oko 1,500 sadnica smokve!
Tekst i foto: Dušan Musa
Na veletržnici u Tasovčićima nestašica divljih šipaka |
Primjedbe
Objavi komentar