Fenomeni: Ivana i u 103. odlično vidi, plete, krpa, veze..., a na tom može zahvaliti suhoj bravetini i jelu od - loja!
Ivana sa svojom pažljivom snahom Ivankom |
Nutricionisti bi se hvatali za glavu
slušajući priču o meniju Ivane Vujnović iz stolačkog sela Doluša. Ivana gazi
103-ću godinu, rođena je 25. kolovoza 1922. Bezmalo pamti oba svjetska i
Domovinski rat. Istina Veliki rat kako se još kaže za Prvi svjetski rat i uz
njega vezanu „španjolicu“, nije upamtila, ali je upamtila njihove posljedice.
Nije da nema problema, već četrnaest godina po riječima snahe Ivanke, vezana je
za krevet.
Rodom iz Cerova kod Neuma
„Ne slušaju noge, a nije ni čudo kuda sam
sve hodala čuvajući ajvan“, veli Ivana na početku razgovora. Kad je osjetila
probleme liječila se u nekadašnjoj
koštanoj bolnici u Stocu, više puta išla na rehabilitaciju u Igalo, ali pomoć
nije bila trajna nego privremena. S tim se pomirila, odlično vidi, kad je
raspoložena plete, bistra je uma, sjeća se reče, svih detalja iz života. Najstarija
je od četvoro djece Nikole i Anice Menalo iz Cerova u općini Neum. Za Đuru
Vujnovića udala se 16. studenog 1947. godine, datum vjenčanja navodimo iz
razloga što je razgovor vođen točno na 77 godišnjicu Ivanina vjenčanja. Priča
teče, najprije o izazovima života.
„Bilo je teško nakon onog najprvog rata,
nije bilo hrane, jeo se i kozlac, onaj dole korijen. Nas je u kući bilo
osamnaestoro, radili smo zemlju, držali stoku, sijali žito. Oralo se volovima,
vrlo konjima, to nas je držalo. Kad sam se udala za Đuru, došla sam na golu
podinu. Narod izbjegao u Slavoniju, pa se vratio sve srušeno spaljeno, nema
ništa živo... U kući sam zatekla svekrvu Ružu, Đurinu sestru Maru i Đurinu kćer
iz prvog braka Ružu. Valjal je bio moj Đuro, s petnaest godina ostao bez oca,
onda su u ratu morali bježati u Slavoniju, prva žena tamo mu se razboljela i
umrla. Ja došla u kuću, jedva imali krov nad glavom. Spavali smo na kamenim
krevetima, tako je bilo, ali smo radili. Ni ovce, ni krave, ništa nije bilo kad
su se vratili iz Slavonije. Čuvali smo ovce jednog Nadaždina s njim se pogodili
da janjce podijelimo, tako i bilo. Stalno radeći, nekako smo izišli iz tog
jada“, konstatira Ivana pa nastavlja:
„Onda opet novi rat, ovi zadnji. Najprije
smo izbjegli u Komin, mala djeca, unučad, sin Milenko ostao ovdje. Bili smo
doli osam mjeseci, a onda odatle u Turkoviće, sve pješke, mi krave, ovce, dole
ostali pola godine, kod nevjestinih, i onda nakon više od godinu dana vratili
se kući. Rat, puca, a mi došli s djecom, dotjerali ajvan i takao dan po dan uspjeli
smo se ponovo smiriti. Vala Bogu sad je dobro. Ni o čemu se ne brinem, tu je
nevjesta, sin, dva unuka, dvije unuke se udale….“
U trgovinu se išlo samo kupiti ulje |
Ivana bi rado još pričala o obitelji,
međutim prvenstveni cilj našeg drugog razgovora s Ivanom, prvi smo vodili prije
pet, šest godina kad smo obilazeći nekropolu stećaka u obližnjoj Udori čuli za
ženu u poodmakloj životnoj dobi koja bez naočala, plete, krpi, veze…, bila je
hrana. Na to nas ponukaše priče o „plavim zonama“, mjestima poput japanskog
otoka Okinawe i Sardinije, gdje mnogi ljudi navodno vode „dug i zdrav život“,
jedu ribu, troše maslinovo ulje… U Ivane ništa od toga, naprotiv!
„Jeli smo šta smo imali. Žita i brašna je bilo,
raštika, kupus, pura, suha bravetina i svinjetina, prijesnac, jaja…, sve
domaće. U trgovinu smo išli kupit jedino koji litar ulja, za uštipke, sve drugo
se imalo. Nije bilo frižidera, pa se meso sušilo, e…
-Šta je prjesnac?
-Prjesnac se pravi od suhog loja, od ovna, i
kukuruznog brašna, to se skuha i onda zapeče“, priskače u pomoć svekrvi snaha
Ivanka i dodaje, da se ljeti taj specijalitet, očito energetska bomba, nije
jeo.
Tu smo ostali bez teksta, sve ono što se
danas ne preporuča Ivana je jela cijeli život i tako 102 godine i evo skoro tri
mjeseca, a maslinovo ulje, reče, kupila bi se litra da ima u kući, za lijeka. Sad
joj najbolje pašu kuhana jaja i kiselo mlijeko. Posla joj nije manjkalo:
„Gdje god niko nije mogao, ja sam mogla, s
devet godina u planini na Morinama, sam čuvala 17 goveda. Nisam ja bila sama,
bilo je i drugi čobana. Bila neka djevojačka čatrnja tu smo užinavali. Išla sam
goveda čuvat dvije, tri godine, a onda koze na Žabu (gora u zaleđu Neuma 955 m.
n. v., op. a.). Nikad nisam naočale uzela i sada vidim uditi konac u iglu, samo
noge i u zadnje vrijeme prsti, me pomalo me muče.
Svi
po četvoro djece
Zanimljivo, Ivanini roditelji su imali
četvoro djece, ona je rodila četvoro djece, sin joj Milenko ima četvoro djece,
kćerke Bojana i Anica imaju po četvoro djece, jedino sin Jozo koji živi u
Njemačkoj, nema djece.
Uz žito, stoku, Ivana je sadila duhan, ali
nikada nije pušila, uzgajali su i lozu, vina bi, kaže - popila koju čašu o
Božiću“. Snimili smo s Ivanom poduži razgovor izvadili ono što nam se činilo
najbitnijim i zaključili da bi tajna Ivanine dugovječnosti mogla biti - domaća
hrana, stalni rad i obiteljski sklad. Što se jela tiče nutricionisti, pa i
liječnici su u zabludama.
Tekst i
foto: Dušan Musa (Večernji list)
Naravno, nikakvo preuzimanje tekstova i slika ne dolazi u obzir, jedino to mogu New York Times, Le Monde i poslovni suradnici!
Raštika, kupus i suha bravetina - Ivanin recept za dugovječnost |
Primjedbe
Objavi komentar