Zanimljivosti juga Hercegovine: Sedlari - selo koje je od plavne Trebišnjice pobjeglo na brdo
Gastarbajterska obitelj uredila zamak na Sedlarima |
Tijekom povijesti do danas
Prvo što pada u oči kad se trasom bivše
uskotračne pruge stigne nadomak Sedlara upravo su kuće visoko u brdu. Već smo
na primjeru drugih sela u tom dijelu, kao i u zapadnoj Hercegovini,
konstatirali da se zemlja iznimno cijenila, gradilo se na padinama brda
praktično na stijenama, jer je obradiva zemlja bila svetinja. U slučaju
Sedlara, ljude su na brdo tjerale i poplave. Po slobodnoj procjeni neke od kuća
uzverale su se više od stotinjak metara nadmorske visine iznad Popova. U stvari
preci današnjih mještana Sedlara nisu ni imali izbora, ili će ih plavit vode
ili će poput orlova s visine gledati na jezero u što se Popovo polje pretvaralo
u kišovitijem dijelu godine. Naravno i Sedlari kao i sva sela uz nekadašnju uskotračnu
prugu u podnožju ima lijepo zidanu željezničku postaju i prateće zgrade. Tim značajkama
ovoga puta nismo pridavali pažnje. Krenuli smo uz Sedlare, ali smo zbog
konfiguracije terena morali dva puta doći, jednostavno selo ima dva prilaza.
Ostoja Kovačina živi u Australiji, a za posljednje počivalište odabrao rodne Sedlare |
Prva osoba na koju smo naišli bio je Čedo Kovač, koji je davno još 1965. po završetku osnovne škole otišao iz mjesta, u ravnu Vojvodinu gdje i danas u Novom Sadu, živi. Kako ima i kuću u Herceg Novom, u Sedlare je navratio počistiti grobnicu roditelja i upaliti svijeće. Gospodin Kovač nas uputi s raskrižja gdje se mora ostaviti auto prema kući Jove Medara. Reče koliko zna da „on tu stalno živi“. Jovo se obradovao dolasku makar i neznana gosta, tako da nije njegov dom bilo lako napustiti.
„Kad sam se vratio nakon rata, bavio sam se
uzgojem stoke, pčelarstvom i vinogradarstvom. Imam vinograd dole u Polju i malu
vinariju, a nakon što mi je žena umrla radim oko pčela i loze“, veli Jovo, koji je uz ostalo u maloj bašči uz kuću, posadio i duhan:
Jovo Medar - bavi se vinogradarstvom i pčelarstvom, a duhan sadi za svoje potrebe |
„To je za moje potrebe, mi ovdje u Sedlarima, nikada se nismo bavili uzgojem duhana za prodaju, to su radili ovo iz Trebinjske šume“, veli Jovo koji nas je upoznao s Ostojom Kovačinom, do kojeg smo sa zapadne strane brda, morali ponovo pješice. Ostoja je opet posebna priča, do zadnjeg rata radio je kao grafičar u sarajevskom „Oslobođenju“, a onda se sa ženom i djecom, otisnuo u daleku Australiju. Kad je zaradio dovoljno novca obnovio je obiteljsku kuću u Sedlarima gdje boravi u toplijem dijelu godine, a u Sydney gdje mu je trenutačno stalno boravište, vraća se također u topliji dio godine. Zanimljivo, gospodin Ostoja koji u Sedlarima boravi sa suprugom Tanjom, tijekom razgledanja mjesnog groblja koje se nalazi na vrhuncu nekada impozantne ilirske gradine pokaza mjesto gdje će biti njegova grobnica.
„Da, da, vratit ću se u zavičaj“, na upit
odgovori gospodin Ostoja.
Ratarstvo i stočarstvo bili glavna zanimanja
Drugi posjet bio je duži razgovor s Milanom
Bakmazom ing. elektrotehnike, koji živi u Trebinju, a često boravi u rodnim
Sedlarima. Gospodin Bakmaz potvrdi da se u Sedlarima „duhan sadio samo za ličnu
upotrebu“:
„Narod je ovdje živio od stočarstva i
poljoprivrede. Ovce i krave su se čuvale. Tu okolo bila su dva – tri izvora, pa
se stoka imala gdje pojiti, dok bi se volovi pustili u brdo. Domaćini iz
Sedlara, su imali prijatelje u Gromači kod Dubrovnika. Svaka kuća je imala
prijateljsku kuću u Gromaći, uz razmjenu robe, recimo maslinova ulja i slane
ribe za suho meso i žito, glavna je bila razmjena volova na izor. Dok se ovdje
čekalo povlačenje vode iz Popova, oni su uzimali volove i orali zemlju, kad bi
oni završili onda su vraćali naše i davali svoje volove. Nije bilo granica,
tako je bilo čak i za Turske!
Ing. Milan Bakmaz - stan u Trebinju, a vinogradi u rodnim Sedlarima |
„Loza je bila otporna na poplave“, nastavlja
gospodin Bakmaz koji također ima malu vinariju, a ljudi su je znali orezivati
iz čamaca. Sijale su se isključivo jare žitarice, kukuruz, sjerak i popovski
grah. Posebna priča je taj grah, bio je sivkasto zelen boje, a uspijevao je gdje
ništa drugo nije moglo.“
Kao pravo tehničko lice Milan nas upoznaje i
s još nekim detaljima karakterističnim za taj dio Popova:
„Kad se počeo raditi odvojak pruge za
Trebinje 1903. godine, naši ljudi su se upoznali s ručnim alatom koji prije
nisu poznavali. Isto je bilo s paradajzom, naši stari su ga prvi put u poznim
godinama vidjeli. Prekretnica u životu bila je pojava bolesti na vinovoj lozi,
ljudi su to zvali žiložder, krčili su vinograde i tada je počelo iseljavanje,
koje traje i danas“, konstatira gospodin Bakmaz, koji se inače, živo sjeća i
snimanja filmova u Popovu.
Tekst i foto: D. Musa (Večernji list)
Domicilni i vikendaši još obrađuju vinograde |
Ukras na stećku u Sedlarima |
U P O Z O R E N J E
Zabranjeno bilo kakvo preuzimanje tekstova!
Primjedbe
Objavi komentar