Podvig: Martin Palameta iz stolačkog sela Prenj, uz studij prometnih znanosti, registrirao OPG-e i odlučio se baviti voćarstvom
Martin me gubi na vremenu dok ne izrastu nektarine sadi i krumpire |
Opće je poznato da stanovništvo Bosne i Hercegovine koje se bavi poljoprivredom rapidno stari, mladih koji se uključuju u ovu djelatnost sve je manje, pa je tako primjer na koji smo naišli u stolačkom selu Prenj, vrijedan pažnje. U stvari za susret s mladim Martinom Palametom, vlasnikom OPG-a „Palameta“, zaslužne su trešnje, iznimne kakvoće, dopremljene na čapljinsku veletržnicu u Tasovčićima.
Pomogli mu roditelji i stric
U razgovoru o trešnjama Martin je otkrio da
se uz podršku roditelja upustio u za Hercegovinu veliki projekt - podizanja
voćnjaka na površini od šest hektara. Zemlju je uzeo na koncesiju. Naravno,
takav primjer se ne propušta, pa smo Martina posjetili u Prenju, naravno
najprije smo svratili u trešnjik uz kuću, pa krenuli u obilazak terena:
„Ideja za posao u koju sam se upustio je iz
kuće, radili su moji roditelji i stric, radili djedovi i bake. Baka i djed su
me vodili na njivu i čuvali, dok su roditelji bili na drugom poslu. Ja sam
krenuo uz njih i nastavio raditi. Baka i djed su ponavljali kako se od zemlje i
rada živi, da od toka ima koristi“, kaže Martin na upit kako se počeo baviti intenzivnim
voćarstvom, pa obrazlaže kako je krenuo:
Dio voćnjaka 22-eg studenta Martina Palamete |
„Pomogli su mi roditelji i stric, najviše.
Oni su mi dali ideju da krenem u veći posao. Mi obiteljski radio oko tri
hektara nasada voća, ali četiri godine nismo brali jer nam je led štetu
nanosio. Na oko tisuću stabala svake godine je bilo štete. Ove godine leda nije
bilo pa smo zadovoljni, sve je rodilo – šljive, trešnje, breskve, nektarine,
mislim da će urod biti nikad bolji.
-Trešnje su vam pravo čudo, em su krasni
plodovi em je rodilo, kako u tome uspijevate?
-Radom, ha, ha, ha…“, osmjehnu se Martin, pa
nastavlja: Ore se, pa freza, davali smo im sada i malo vode, pa gnojiva,
održavamo da ne bude trave, jer što je zemlja bolje urađena manje je bolesti,
manje je insekata.
U Martinovu nasadu mjesto su našle breskve |
-Dakle, treba stalno kopati?
-Nije baš stalno, ali treba dosta“, kaže
Martin, a zatim predstavlja svoj OPG-e:
-Površina zemljišta je oko šest hektara, tu
smo posadili oko 700 stabala kajsije, 500 stabala nektarine i 300 stabala breskve.
Ostalo je neurađeno dvadesetak duluma, zbog nedostatka vremena nismo uspjeli
uraditi, ali planiramo to sada na jesen odraditi. Tu smo planirali sadnju
kasnije breskve.
-Bilo je puno posla, bager je radio oko
četrdeset dana, zemljište je bilo zapušteno prava šuma, kupio se kamen,
ravnalo… Sadilo se desetak dana,
stavljali smo i zaštitnu mrežu protiv zeca, koce zatezali i vezali sadnice breskve
da idu ravno kako treba. Imao sam prijatelja koji su mi pomagali, radnika koje
smo plaćali, velik je to posao bio.
-Kažete pomagali su vam prijatelji, rade li
oni nešto slično poput vas?
-Za sada nisu, nema ih puno koji se bave
poljoprivredom. Oni su me pogurali u poslu, kažu samo naprijed.
Kako je nasad na padini Martin smatra da većih šteta od kasnih mrezeva ne bi trebalo biti |
-Malo neobično kažete, prometne ste struke, kakvi su dalji planovi zemlja ili…?
-Završio sam tri godine prometnog fakulteta na
Sveučilištu u Mostaru, mislim da ću ostati u ovome što sam krenuo. Za sada se
mislim se baviti poljoprivredom“, kaže Martin pa razlaže:
„Dubravska visoravan je općenito
vinogradarsko-voćarski prostor. Ovdje su nekada bili stari vinogradi stolačke
vinarije, lokalitet je jako dobar kad sunce iziđe odmah ga obasja, prostor je
izložen suncu dok ne zađe. Uzvisina je pa ne bi trebalo biti ni problema s ledom,
osim 'krupe' druge štete ne bi trebalo biti..
-Kakva su vaša saznanja, zašto se mladi
ljudi narodski kazano pasaju poljoprivrede?
Za probu Martin je posadio i petnaestak mandarina |
- Nije u ovom poslu lako, obvezan si što se
kaže od jutra do sutra. Čitav dan na suncu, radiš i kad je hladno, vrijeme ne možeš
birati, ne radi se samo kad je kiša. Recimo sada uz započetu berbu trešanja, krajem
mjeseca slijedi mladi krumpir, nakon toga rana breskva, pa rana nektarina,
zatim šljive… To je ono što sada imamo na rodu, sezona će trajati do početka
osmog mjeseca, a kada na rod stignu novi nasadi, trajat će do početka devetog
mjeseca, većinom će biti rano voće. Mislim na sezonu branja, a prije toga se
također radi, možda i više.
Za puni rod treba šest, do sedam godina
Martin kaže da za dolazak na puni rod novih
nasada treba šest, sedam godina. Do tada se nada da će pokriti dio troškova
ulaganja. Međutim, sadnja i podizanje nasada neće biti jedini Martinov posao,
jer reče valja bušiti vodu, dio poljoprivrednika oko njega je uspio pronaći
vodu, pa se nada da će i on imati uspjeha. Uz spomenuto voće Martin se upustio
i u eksperiment, posadio je i desetak na led otpornijih mandarina, te kesten
čije je sadnice naručio iz Njemačke…. U jedno smo sigurni, ako Martin uspije,
bit će još mladih voćara i vinogradara na Dubrava.
Tekst i foto: Dušan Musa
Dva hektara zemljišta čekaju jesensku obradu |
Uz breskve, grožđe, smokve..., Dubrave su čuvene i po proizvodnji nektarina |
Primjedbe
Objavi komentar