Pijaca: Grgo na tržnici prodaje gotovo 30g., ustaje u dva ujutro i nije mu teško!
Mijenjaju se navike |
Za Grgu Matića iz obližnjih Višića može se reći da je kroničar zbivanja na čapljinskoj veletržnici u Tasovčićima. Praktično od njezinog otvaranja 1997. godine, svakodnevno prodaje robu. Zanat je, kaže, ispekao u ranoj mladosti prodajući s majkom, na metkovačkoj veletržnici proizvedeno voće i povrće.
Uvjeti
proizvodnje
Nakon što je nekadašnji gigant „Razvitak“ iz
Metkovića u kojem je bio zaposlen,
klonuo posvetio se poslu na veletržnici u Tasovčićima prodajući svoju i robi od
drugih proizvođača koju otkupljuje. Zahvaljujući u mladosti stečenom iskustvu,
nije mu bio problem prilagoditi se novom „biznisu“. Što se odnosa sa „sedmom
silom“ tiče Grga kako ga zovu znanci, uvijek je spreman izići u susret pa je tako
i ovom prilikom na upit kako ocjenjuje prošlu 2023. godinu, iz kuta proizvođača
kaže:
„Što se mene osobno tiče, ja sam zadovoljan,
zadovoljan sam bio svake godine do sada. Posao kojim se bavim je težak,
naizgled nekome može izgledati da je lako doći tu pokupit novac i otići ća.
Međutim, dvadeset i pet, šest godina ustajati u dva, tri sata jutri, svaki dan,
izuzev par dana za blagdane ili državne praznike kad veletržnica ne radi, nije
nimalo lako. Bilo ljeto bila zima, kiša ili sunce, ja moram biti na štandu! Našao
sam sebe u tome, to je posao koji volim raditi, radit ću ga dokle god budem
mogao izići iz kuće. Rekoh da sam osobno zadovoljan, međutim zadovoljstvo je
stvar svakog pojedinca s kojim proizvodima radi i načina na koji radi, kao i u
svakom poslu“, kaže gospodin Matić pa prelazeći na srž našeg pitanja nastavlja:
Brokule nekada neobično povrće ušlo u proizvodnju i u Hercegovini |
„Što se tiče prošle sezone mogu reći da je
svaki artikl imao neki svoj povoljan period. Ne može se reći da je neki
proizvod stalno išao dobro, izuzev možda krumpira. Znalo se dogoditi da zaštopa malo zelena salata, ali idu u to
vrijeme možda blitva, paprika ili „paradajz“, pa dolazi period drugih artikala.
Uglavnom kad pogledamo sveukupno kroz cijelu godinu, svi su proizvodi išli, svi
su imali svoja dobra razdoblja. Došlo je vrijeme da ljudi što mi kažemo
svaštare, nisu na jednom ili dva artikla, koja kad prispiju nemaju cijenu pa
odu u gubitak. Međutim, proizvođači koji imaju po pet, deset proizvoda što mi zovemo
pijacarenjem, koji prodaju nešto skoro svaki dan kroz godinu, mislim da trebaju
biti zadovoljni.
-Dakle, nema više monokulture na ovdašnjem
selu kad je riječ o povrtlarstvu?
-Nema, nema, takvo vrijeme dolazi. Onda
moramo se vratiti i na uvjete same proizvodnje. Poljoprivredna proizvodnja lani
u odnosu na dvije prethodne godine je poskupila više od sto posto, počevši od
sadnog materijala, sjemena, sredstava za zaštitu, svega. Cijene repromaterijala
su drastično išle gore što se odrazilo na proizvodnju. To znam na primjeru moga
sina. Neki su se povrtlari odrekli pojedinih kultura ili smanjili proizvodnju.
Tu je zatim problem radne snage, mladost se razišla po Europi, odlaze i danas,
a stariji rade koliko mogu, jer teško je naći radnika da vam radi na dnevnicu.
Sve se to odražava na proizvodnju i cijene.
Kod Grge u ponudi ima i rogača |
-Poznati ste po šarolikom štandu, može se
reći da ste na ovo područje uvodili neke kulture.
-Ha, ha, ha… Možda je moj posao koji sam
radio prije rata zaslužan za to. Putovao sam po cijeloj bivšoj državi, pa bi po
završenom poslu znao obići veletržnice i pijace, one su duša grada. Bez pijace
i bez pazarnog dana, grad nema duše“, konstatira gospodin Matić, pa nastavlja:
„Pošto sam ja radio u Metkoviću, imao sam
prijatelje i znance koji su kao i ja ostali posla pa su se počeli baviti
poljoprivrednom. Kad je njima bio otežan plasman robe, dovozili su na ovu
veletržnicu. Znali su me pa bi meni dosta njih znao dovozili tu robu, a ja sam
prosljeđivao dalje za Bosnu i Hrvatsku. Tako su na ovo područje počeli stizati
cvjetača, brokule, kupus pupčar… Prvi sam počeo prodavati korijen celera,
peršina, pašternjaka, rodokve, hrena, koje sam nekad vidio po Slavoniji, Srbiji
i Vojvodini. Masa naših ljudi nije znala, za te kulture. Kupusnjače su stizale
iz okolice Metkovića, a korjenaši iz Crne Gore preko Trebinja. Vremenom su i
naši ljudi počeli to proizvoditi. Proizvode i danas, ali u manjim količinama.
Ja dva puta tjedno korjenaše dobivam iz Moštra kod Visokog. Nije to trgovina na
tone, ali pojedini ljudi traže, neko kao začin, neko kao lijek, uglavnom može
se prodati.“
Više ne ide na tone
A sve što se može prodati je roba, dodali bi
na ove riječi gospodina Matića, koji je uz ostale stalne prodavače na
veletržnici u Tasovčićima zaslužan za zaživljavanje prodaje, zatim i
proizvodnje tikava, različitih sorti krastavaca, pa čilija, batata… Jednom
riječi od nekadašnje specijalizacije – proizvodnje tri, četiri povrtlarske
kulture, paleta proizvoda se proširila s tim da se osim krumpira i lubenica
više ne prodaje na tone, nego na kilograme i „kvintale“.
Tekst i
foto: D. Musa
Začinsko bilje Grga tijekom sezone prodaje u saksijama |
Primjedbe
Objavi komentar