Višićani ne odustaju od batata, planiraju povećati proizvodnju i oboriti mu cijenu
Vlatko Maslać član PZ „Matica“ i zanimljivosti oko proizvodnje batata
Uz ponudu brojnih vrsta presadnica povrća pa i onih egzotičnih, na čapljinskom području mogu se nabaviti i presadnice batata. Za sada presadnice te kulture uzgajaju i sade članovi Poljoprivredne zadruge „Matica“ iz Višića. Da bi postigli sigurnost prihoda, povrtlari moraju imati cjelogodišnju proizvodnju, odnosno prodaju različitih roba, pa je tako s pojavom u tržnim centrima, u opticaj „uskočio“ i batat. O proizvodnji ove kulture koja vodi podrijetlo iz Južne Amerike, razgovarali smo sa 'zadrugarom' Vlatkom Maslaćem, iz Višića.
„Poljoprivreda je tvornica na otvorenom,
pokušavamo s nekim novim kulturama koliko je u našoj mogućnosti, pa smo tako prije
par godina počeli raditi batat. To je jedna jako zanimljiva kultura, još uvijek
nepoznata na ovom području. Trenutačno u prodajnim lancima batat ima visoku
cijenu, naša ideja je da se cijena smanji, a poveća potrošnja. U konačnici
želimo dijelom zamijeniti krumpir, e sad koliko ćemo u tome uspjeti vidjet ćemo.
Ja radim presadnice za nekolicinu 'zadrugara',
tako da imamo veću količinu i nastupamo zajednički na tržištu.
Vlatko Maslać među presadnicama batata |
-Da, s tim da moram naglasiti da je prodaja
bila lošija u odnosu na prethodnu godinu. Prije smo plasman rješavali puno
brže, doduše bile su manje količine. Lani smo povećali proizvodnju, ali je
lošija bila prodaja, još je nešto malo ostalo. Međutim, batat je izvrsne
kvalitete i pored toga što nemamo odgovarajuće uvjete za skladištenje. Sad nam
je namjera osigurati skladišni prostor gdje ćemo ga moći čuvati cijelu godinu.
-Dakle, batat može godinu?
-Može, može, kad se odradi sve što treba u
njegovoj samoj proizvodnji i ta tzv. stabilizacija kad se odradi, može, ali
treba temperatura biti od 10 do 15 Celzijevih stupnjeva. Ne valja kad je
prevruće ni kad je prehladno. Uz to postoje i sorte koje mogu duže stajati kad
se skladište.
-S batatom nema problema oko klijavosti,
poput krumpira?
-Ne, njemu ne udara klica kao krumpiru. U
biti to i nije krumpir, ovo je skroz druga porodica, porodica slaka. Ljudi
miješaju misleći da je sve što se iz zemlje vadi krumpir, pa nije sve što se iz
zemlje izvadi krumpir. Batat ima malo specifičan okus, ali vrlo brzo se ljudi naviknu na njega.
Batat u klijalištu |
-Uočilo smo da ste na veletržnici u Čapljini
preuzeli primat, kod prodavača u prodaji je bio samo domaći batat?
-Da, to je bio naš batat u par boksova na
pijaci. Manje količine batara još se mogu naći kod par 'zadrugara'.
-Cijene po kojima se nudio bile su više nego
upola niže od onih u trgovačkim centrima?
-Cijena našeg batata bila je od dvije do tri
marke, na veliko, ako je veća količina manja je cijena. S tim da moram
naglasiti da to nisu ogromne količine tipa rajčica ili paprika koje se beru u
tonama i prodaju u tonama. Batat je specifična kultura koja se puno ne troši,
mislim da je razlog tomu i visoka cijena u trgovinama. Mi ćemo nastojati
osigurati što više naše proizvodnje, domaće, a time spustiti cijenu.
-Jeste li kontaktirali prodajne centre u kojima
je batat tijekom zime, uglavnom, od 5 – 8 KM?
-Jesmo, jednu veću kuću, oni trenutačno
prodaju batat po cijeni od oko pet maraka. Čini mi se da je i to malo visoka
cijena. Doduše u ovom dijelu godine on je svugdje skup i uvozni je sada
skuplji. Batat treba sačuvati do četvrtog ili petog mjeseca, odnosno još tri,
četiri mjeseca dok ne stigne ovogodišnji.
-U koliko turnusa ste planirali sadnju ove
godine vidimo u klijalištu različiti uzrast?
-Mi smo planirali bar tri turnusa, početak
petog, krajem petog i pola krajem šestog mjeseca. Opet to zavisi od vrste koja
se sadi, njegova vegetacija je od tri do četiri, pa čak pet mjeseci, od sadnje
do vađenja. Imat ćemo više vrsta i veći asortiman.
Presadnice različitog uzrasta |
-Koja se vrsta pokazala najboljim na ovom
području?
-Imamo tri vrste narančastog i taj
narančasti se najviše traži, mada imamo i ovog crvenog. Nedavno smo probali
praviti sok od narančastog batata i topla preporuka 'ko može da napravi, ako
ima sokovnik za cijediti, da napravi sok od batata i kuša.
Valja reći da je prva tura presadnica već
raspoređena. Cijena zavisi od količine, a kreće se od 0,40 KM veće količine, pa
do marku manje količine.
Tekst i foto: Književno-novinarski studio "Musa"
P. S. Svako prenošenje tekstova bez odobrenja autora je nedozvoljeno i podliježe prema "Kodeksu za štampu" i Zakonu o zaštiti intelektualnog vlasništva BiH, kaznenom gonjenju, još od 2011-te s portala Radiopostaje "Čapljina" iz 'Večernjaka', posebice sada kada sam bio prinuđen i na postavljanje bloga!
Tekst i
foto: Književno-novinarski studio „Musa“
P. S. Svako prenošenje tekstova bez odobrenja autora je nedozvoljeno i podliježe prema "Kodeksu za štampu" i Zakonu o zaštiti intelektualnog vlasništva BiH, kaznenom gonjenju, još od 2011-te s portala Radiopostaje "Čapljina" iz 'Večernjaka', posebice sada kada sam bio prinuđen i na postavljanje bloga!
Primjedbe
Objavi komentar